Erindringer

Mine erindringer

Jeg har nedfældet mine barndoms og ungdoms erindringer, da jeg tror vore piger, børnebørn samt venner og bekendte en dag vil finde min historie interessent.


Måske jeg en dag vil fortsætte historien.

Min barndom


Noget af det første jeg erindre fra min barndom er, af gode grunde vel, mine forældre. Min far: Jens Ernst Svendsen blev født den 29. maj 1917 i Tvis.

Min mor: Erna Grønbæk blev født den 5. maj 1924 på gården ”Nr. Skautrup” i Tvis.

De første billeder der dukker op i min erindring, er at vi bor i et stort hus, hvor landevejen løber på den ene side og jernbanen på den anden. Ved siden af huset ligger der en købmandshandel.

Landevejen er den vi i dag kender som Glyngørevej der løber fra Skive og mod Glyngøre i Nordsalling. Jernbanen, der er nedlagt for mange år siden, men løb også fra Skive og til Glyngøre. Det lokale stednavn er Dølbyvad i Øster Dølby. 

Min indtræden i de voksnes række


Det er året hvor jeg blev 14 år, og konfirmationsforberedelserne begyndte lige efter nytår. Jeg får lov at gå til præst hos Fredslund Andersen i Frimenighedskirken i Holstebro. Sogne præsten i Tvis Kirke er ikke velset i min fmilie. Konfirmationsforberedelserne foregår i et lille lokale på Højskolehotellet i Skolegade med udsigt til kirken, der ligger lidt længere oppe af Skolegade. Mine forældre er ganske vist ikke medlem af frimenigheden, men det er min bedstemor i Tvis. Hun laver en aftale med Pastor Andersen så jeg kan blive konfirmeret i Frimenighedskirken.

Min tid i Flyvevåbnet


Mødestedet for indkaldte rekrudter var KFUM Soldaterhjemmet i Gedhus, lidt syd for Kølvrå og Flyvestationens Hovedvagt. Der blev vi så hentet af rekrutskolens befalingsmænd. Ved navneopråb blev vi opdelt i flere  grupper. Derefter var det afmarch i spredt orden til Gedhus forlægningen. Det var noget af en brat opvågning. Her talte man ikke til folk, her råbte man af folk. Kommandoer gjaldede ud: Ret ind på 3 geledder, - hurtig, hurtig, - alt gang foregår i løb osv. Hvis en rekrut uforvarende kom til at kommentere en kommando, fik han straks at vide at, i forsvaret havde han ingen mening, her var det kæft trit og retning.